Budget/Doelen/Financiën/Lijsten/Minder Maandag

(Be)sparen, waar te beginnen


Als je wilt (be)sparen zul je eerst moeten weten hoeveel je kúnt sparen en waaróp je kunt besparen.
Om overzicht te krijgen in je financiële middelen maak je een kasboek. Dit kun je doen op je pc, maar je kunt natuurlijk ook een schrift kopen. Bij Action koop je al 3 stuks voor € 0,99.

Op je pc is natuurlijk gemakkelijker, goedkoper en het scheelt je een hoop werk. Je maakt een overzicht
door aan de ene kant je inkomsten neer te zetten en aan de andere kant je uitgaven. Excel leent zich uitermate door zijn optelfunctie en om hiermee een saldo te genereren. Weet je niet hoe je deze formules moet maken?
Er zijn ook gratis voorbeelden op het internet te vinden. Door deze te downloaden hoef je alleen je eigen gegevens maar in te vullen. Ook zijn er digitale huishoudboekjes te vinden op internet. Voor sommige moet je zelfs betalen. Ik adviseer in dit geval een gratis versie. Je ziet hier een lijst van mogelijkheden.

De gratis sheet die ik gebruik staat op mijn eigen pc waardoor niemand er inzicht in heeft en is echt een aanrader. Hier kun je elke maand je budget invoeren. Je budget is je begroting, je doel.
Je vult je vaste lasten in, zoals huisvesting, verzekering en belastingen, die je elke maand moet betalen. Daarnaast is de mogelijkheid om bijvoorbeeld uitgaven als uitgaan, kinderen, dieren, kleding een budget te geven. Het bedrag wat je daarvoor elke maand wilt uitgeven.

Als je eenmaal je begroting hebt ingevuld kun je zien wat je aan de het eind van de maand kunt overhouden. Dit vul je in bij de spaargelden zodat het verschil op de balans op 0 staat.

Aan het eind van elke week geef je aan wat er wérkelijk is binnengekomen of uitgegeven. Dit kun je doen aan de hand van je bankafschrift. Hierop staat ook wat je die week hebt gepind. Om te weten en in te kunnen vullen waar je dit geld aan uit hebt gegeven bewaar je alle kassabonnen. Zo krijg je een nauwkeurig en duidelijk inzicht in je geldzaken.

Nu je zo’n duidelijk overzicht hebt gemaakt van je eigen financiële middelen en uitgaven vallen je misschien dingen op waar je normaal niet bij na had gedacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van dat peperdure mobiele abonnement. Of hoeveel geld je uitgeeft aan buitenshuis eten. Bekijk en analyseer zo al je kosten.

Hoe je elke kostenpost kritisch moet bekijken en hoe je hierop kunt besparen leg ik in een volgende blog uit.
Veel succes bij het budgetteren en het invullen van je persoonlijke kasboek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s